Tauplitz 2018 09

Tauplitz – na Václava 27.-30. září 2018

Vrcholy hor a odkazy

Někdy koncem léta, padl nápad ještě navštívit oblíbený Tauplitzalm, ubytování klasicky v Hausalpinu s Plzničkou a polotenzí, taková oddychovka. Nápad se ujal bleskurychle. Koloťuk nechá tu lepší polovičku doma, Yveta, Tomáš natěšený na ferratu, dvě Káči s Pítrsem … príma, hlavně naděje, že by se konečně mohl podařit přelez Sturzhahn (2.028m) cestou Südwand … Pavlína bleskově zařizuje, Koloťuk slibuje, že bude hodný, snad tedy výjde i počasí. Mohl by to být príma weekend a důstojný způsob jak oslavit státní svátek, který vychází na pátek.

ferrata Poppenderg

Poppenberg (860m)

Ve čtvrtek se cestou zastavujeme na skok v neúplné sestavě v Hinterstoderu, kde přecházíme pro zahřátí ferratu na Poppenberg. Není to věc za kterou by se měl člověk někam trmácet, ale cestou se to dá. Tomáš spokojen, ostatní jakbysmet. Jen je na roční dobu a předpověď teplo až vedro, takže tu máme první promočená trička. Bezesporu lepší něž boty prochcané deštěm …

Sturzhahn (2.028m)

Tauplitzalm - Südwand Sturzhahn 29.9.2018

Sturzhahn s výstupovou trasou

je naším hlavním cílem, to je jasné. Takže večerní příprava na nástup, předpověď počasí přímo skvělá. Vycházíme trochu později, než jsme chtěli, ale to je osud a poučení. Orientace a nástup podle popisu je bez problému ve třičtvtě na jedenáct jsme na nástupu, bohužel se skoro hodinu mrcasíme, něž nastupujem k lezení. Příště taky zrychlit …

Tauplitzalm - Südwand Sturzhahn 29.9.2018

první délka

Já jdu v lanovém družstvu s Petrem, který mě posílá bez uzardění do druhé délky na prvního, druhá dvojice nás po první délce opouští, tak v tom budem sami. Celkem to jde, kombinace informací o cestě na bergsteigen a berkauf dává poměrně dobrou představu o cestě. Cesta je dobře a přiměřeně zajištěná. Informace o tom, že potřebujete jen drobné dojištění základní sadou vlíněnců s pár smyčkami je korektní. Potřeba 10 expresek je nadhodnocená, šest je až dost. Já ještě přibaluji svoje oblíbené Boll Nuts ve velikostech 2-5.

Tauplitzalm - Südwand Sturzhahn 29.9.2018

začátek druhé délky

Opět na ně brzo dojde. Cesta je v obtížnějších místech dobře zajištěna nýty a borháky, občas stará skoba (netřeba používat). Štandy jsou perfektní v nerezu, zjevně je cesta nově sanována. Jistících prvků je tam víc než uvádějí obě TOPO varianty. Slanění na sestupovce severní stěnou občas přes zánovní smyčky opatřené maillonou, takže vše velmi důvěryhodné. Není tedy třeba tahat spoustu železa. Hodnocení asi odpovídá, snad asi spíš lehce přísnější. Nejtěžší místo je první část 5-té délky a odlez ze štandu do 6-té délky. Musí se dávat v celé cestě pozor, vše je hodně lámavé a v nepevné, nutno kontrolovat každý chyt a stup!

Tauplitzalm - Südwand Sturzhahn 29.9.2018

dolez třetí délky

Trochu jsem měl obavy z orientace, zejména při sestupu, ale vše je dobře patrné, linie výstupu / sestupu logická, takže žádný problém. Zakreslil jsem přesněji linii výstupu i sestupu na severní straně, snad bude toto upřesnění pro příště ku pomocí.

Tauplitzalm - Südwand Sturzhahn 29.9.2018

vrchol

Lezli jsme na dvojčatech 60m, jak bylo doporučeno. Jednak je v cestě dost ostrých hran, jednak délky uvedené v TOPO odpovídají, takže pro případné slanění výstupovou cestou by jednoduché lano nestačilo. Při sestupu severní stranou hřebene jsme slaňovali až druhý cca 20m úsek a jistili jen kousek traverzu nad severní stěnkou přes římsu s trávou na které ležel sníh. Jistota je jistota.

Tauplitzalm - Südwand Sturzhahn 29.9.2018

sestup

První popsané slanění jsme nepoužili, protože prostup hřebenem z vrcholu a slezení první sestupové pasáže je při troše opatrnosti jednodušší a ryhlejší.
Jakmile sestoupíte do sedla máte 3 možnosti:

  1. Sestup dolů podél skal do oblast nástupu.
  2. Sestup traverzem směrem na Himmelreich.
  3. Prostup hřebenem směřem na Kleines a Grosses Tragl a návrat normálkou.

Rozhodnutí o sestupové trase jsme nechali až do sedla, nicméně jsme časově počítali s nejdelší variantou, tedy s normálkou přes oba Tragly. Sestup přímo dolů jsme vyhodnotili jako příliš rizikový, protože tráva jevila podmáčení. V tak strmém svahu se skalními prahy uklouzneš a jseš mrtvej. Traverz do Himmelreichu ještě hůře (ze sestupové normálky bylo vidět jak tam stéká voda). Bylo to správné rozhodnutí, sestup se tak změnil na slušný turistický výkon.

Tauplitzalm - Südwand Sturzhahn 29.9.2018

Koloťuk na Malém Tráglu

Tauplitzalm - Südwand Sturzhahn 29.9.2018

trasa

Jak bylo doporučeno v textové části popisu cesty je možné ze sedla pokračovat hřebenem dále směrem na malý a velký Tragl. Snad jen drobné doporučení, nutno se držet blízko hřebene, kde je cesta nejschůdnější a docela pohodová. Pokud uhnete, narážíte na závrty ve vápencovém masivu. Do některých se vejde noha, do jiných lokomotiva. Lokomotivu jsme nikde neviděli, ale zlomení matlákovo hnáty si lze docela dobře představit. Tento terén pokračuje i na celém sestupu, takže pokud by jste zatměli, tak nebude cesta na čelovku moc příjemná. Navíc na 2/3-tinách cesty není patrný chodník a je zapotřebí se držet turistického značení.

Celý sestup vč. traverzu Tráglu stíháme za světla. Turistiku přes celou Tauplickou planiku už na čelovky a v půl osmé jsme v Alpinhauzu, kde nám dobrodějové schovali večeři, akorát už nám sežrali halušky. Příště dřív a rychlej a ono to půjde …

Yveta s Tomášem mezitím zvládají v pohodě turistickou trasu a stejně v pohodě stíhají večeři.

Tauplitzalm - Gamsblick 30.9.2018

Gamsblick

Traweng (1.981m)

Hlavní cíl tedy naplněn. V sobotu ráno doznívají noční mlhy, proto v pohodě kolem jedenácté vyrážíme na pánskou jízdu na Gamsblick, dámy nás doprovodí nad jezero, Yveta pak vyběhne normálkou aby nás nahoře mohla vyfotit, občerstvit a sejít s Tomášem okružní normálkou obdivujíc výhledy sobotního podvečera. Myslím opět skvělý den. Více asi líp v galerii.

Tauplitzalm - Gamsblick 30.9.2018

Traweng (1.981m)

Ostatní pánové mažou za Kačenkama a Pavlínou do hospody na polívku a pivo. Polívka skvělá, pivo strašné, proto úprkem „domů“ na Hausalpin na Plzničky a večeři. Zítra balíme a padáme nach hause.

Kampermauer Hengstpass

Lawinenstein (1.965m)

V neděli ještě Yveta s Tomášem zdolávají procházkou Lawinenstein (1.965m), my ostatní cestou domů navštěvujeme  lezecký park Kampermauer Hengstpass. Je to cestou a Koloťuk s Káčou měli sny o lezení, tak proč ne. Dokonce i Pavlína se vrhá na skálu.

Tak zase někdy příště. Výlet byl hodnotný, navíc nám po čertech přálo počasí.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..