Fotogalerie

Lezení a turistika koncem září v Lužických horách

Lužické hory - 1.10.2017

Chalupa Hrázděnka

Prolog

Využili jsme možnosti přidat se k pár kamarádům a vyjet s nimi do Lužických hor. Bydlet budeme v Mařenicích v chalupě Hrázděnka. Po krátkém plánování a přípravě jsme vytypovali pár lokalit a nezbylo něž očakávat, jak to dopadne s počasím …

Pozn. O ubytování více viz. popis akce

Mařeničky

Lužické hory 28.9.2017

Výstup na Haberskou vež, Stará cesta II

V den příjezdu jsme to šli trochu obhlédnout a následující den jsme vyrazili již s materiálem, 40-cíktou lanem (bude bohatě stačit) a kamarádkou Danou k Haberským věžím. Pískovec je zde velmi měkký a přece jen v něm ještě zůstalo trochu vlhka z podzimních dešťů, tak jsme zkusili jen dvě dvojky na obě věže. Klasifikace docela přísná, zakládání vlastního jištění trochu rébus. I tak to bylo moc fajn, ženské potrénovaly horské slanění s prusíkem, takže vše bylo i s hodnotnou náplní …

Polední den jsme zašli ještě obhlédnou Sklepní věž a Mařenický kámen. Vše dosti zarostlé a ve vlhku. Po zkušenosti z okolí je lépe popojet pár kilometrů do oblasti Zittau, kde je lezení i materiál podstatně zdařilejší. Alespoň na podzim určitě.

Oybin

Lužické hory 30.9.2017

Mönswand

Lezení v oblasti Oybinu a Johnsdorfu je prostě parádní a myslím, že by bylo fajn i v teplých dnech. jdou vybrat stinné cesty i cesty na slunci vhodné pro jaro a podzim (to byl i náš případ). Údolky mají až 40 m, my jsme využili lezecky jen jedné lokality – Mönchswand – a to pěkně na sluníčku a zkusili jsme jen 2 cesty. Byl to super relax a na seznámení akorát.  Materiál přímo skvělý, pevný nedrolivý, členitý rajbas krásně drží. Trošku horší je to se zakládáním vlastního jištění. V první cestě Linker Ostweg tam byly tuším 2 smyce, jedna spíš symbolická, ve druhé  Südostweg jedny hodiny a jeden ufon. Aje jinak paráda, paráda. Určitě se tam vrátíme.

Cestou jsme obhlídli také věže Mönchfelsen. Vše by bylo hezké, trocho těžší, ale lezitelné. Dobrý typ na příště – alespoň pro naši kategorii spíše pokročilé turistiky než lezení … ostatní je patrno z fotogalerie.

Drobnosti

Oblast Mařenic a Mařeniček je hezká s pěknými zákoutími a určitě stojí za návštěvu, myslím výborná oblast pro relaxaci, kousek do NDR kde v oblasti lázeňských letovisk Oybin a Johnsdorf je bezesporu co navštívit.

Turistika

Lužické hory - 29.9.2017

Oybin

Panorama Oybinu …

Lužické hory jsou svojí členitostí a malebností přímo rájem pro turistiku. Naleznete zde spoustu zajímavých míst a to jak z historického  tak přírodního hlediska. Nabízí se zde nespočet cest pro kratší i náročnější cíle. Naši kamarádi turisti zvolili za svůj cíl hrad Oybin a jeho okolí. Počasí přálo a svátek Svatého Václava nás zahalil do sluncem zalitého dne plného klidu a pohody ( pro nás Čechy den volna zatím co němečtí soudedé měli všední pracovní den tudíž nikde nebylo přelidněno ). Podzim již okolní smýšené lesy vymaloval  pestrými barvami. Po prohlídce zříceniny hradu a kláštera čekala na náměstíčku sladká tečka a neb jak já říkám ty sladké kopečky.

Lužické hory 30.9.2017

Parní úzkokolejka

Musím však podotknout, že v tomto případě oko potěšily, ale chuťově to prostě Ital umí nejlépe. Na rozloučenou nám na malém nádražíčku zahoukal historický vláček. Tak Oybine naviděnou…..

 

Fotogalerie

Lužické hory - 29.9.2017

Fotogalerie – Lužické hory, podzim 2017

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..