L1090815

Kaunertal – méně navštěvovaná destinace

Kaunertal je označován za nejmladší rakouský ledovec. Je to však překrásná destinace, která se vyznačuje hlavně tím, že se zde v zimě vyskytují převážně sportovci a patrně zde nepotkáte slečny v kožichu.

Více snad napoví fotogalerie a pár videoklipů. Ostatní informace o túrách a zázemí naleznete časem v portfoliu lokalit tohoto WEBu.

Bohužel v posledních letech je i tady patrný značný úbytek ledovce a velmi málo sněhu. Pokud totiž v horních partiích není podle měření cíce než 4m sněhové pokrývky, je nemožné realizovat pohádkové sjezdy v oblasti ledovce Gepatschferner.

Glockturm (3.355 m), r. 2016)

Zajímavá je túra, možný přístup přes Krummgampental nebo přes Riffeltal druhé jmenované údolí je lepší pro sjezd, protože je na výstup dosti nekonečné. Po průchodu údolím Krummgampental je nutno přejít ostrý hřebínek a následný výšvih. Za dobrých podmínek je možno pokračovat direttissimou na vrchol a sjíždět „normálkou“. Na tento výstup nezapomenout mačky a cepín!

FreeRide sjezd severního svahu weisseespitze, r.2014

Na tento výstup a sjezd vzhledem k orientaci (S/SZ) a vanoucím větrům je velmi  omezen. Prostě to musíte „trefit“. Pokud padá sníh a fouká, tvoří se tam většinou desky i velkých rozměrů. Zatím jsem na podmínky neměl štěstí, proto i sjezd na videu byl jen částečný a vše bylo tak-tak.

Skialp túra Weisseespitze, r. 2015

Byla to moje druhá návštěva Weisseespitze. Vyšlo pěkné počasí, ale protože to byla první Pavlínina alpinistická túra, tak jsme se jistili, což stálo dosti času. Nedosáhli jsme vlastního vrcholku, ale i tak to byl pohádkový den s piknikem a Šampaňským na Rauhekopfhütte . Bylo tady bohužel méně sněhu než při sjezdu v  roce 2014, ale dostatečně na parádní sjezd ledovcem Gepatschferner. Ledovec bohužel rok od roku drasticky ubývá. Pokud nebudou v nahoře Kaunertalu alespoň 4m sněhu, na túru nevyrážejte. Cesta spodní částí ledovce pod chatou bude problematická a nebezpečná.

Weisseejoch (2.960 m) a vrchol P.3046 (3.046), r.2017

Jedná se o krátkou túru jen tak zaskočit na odpoledne. Nástup lze výrazně zkrátit. Stačí vyjet kabinou na Karlesjoch (3.120m), sjet po sjezdovce, projet tunelem, krátký sjezd, pak travez a začít stoupat. Vše najdete přehledně ve videu. Ze sedla pak pohodový, relativně dlouhý sjezd do střední stanice Ochsenalmbahn. Varianta záleží na podmínkách.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..