DSCN3341

Jarní Obertauren – zajímavé sjezdy

Vyrazili jsme na přelomu března a dubna 2017 do Obertauren, což byla pro nás nová, dosud nenavštívená oblast. Proběhlo prohledání informací o túrách na internetu a příprava. Byly vytypovány následující potencíální cíle ze známých webů BergFex a OutdoorActive. Z větších túr vypadyly zajímavě Steirische Kalkspitze (2459m) resp. Lungauer Kalkspitze (2471m), jenže z důvodu množství a kvality sněhu by to asi bylo možné, ale patrně by to bylo místy trochu trápení. Trápení není cílem, cílem bylo odpočinout si a realizovat pár pohodových sjezdíků. Díky sněžení v přechozích 3 týdnech provázeném silným větrem (až orkánem v Tyrolsku), byl sníh zfoukaný a uložený v deskách. v Době našeho výletu už bylo vše stabilizováno, nicméně části kopců byly bez sněhu, ale tam, kde bylo nafoukáno panovala již klasická firnová jarní situace. Kde byly svahy nad výstupovou / sjezdovou trasou skalnaté a strmé už sníh sjel, takže ideální stav a minimální riziko. Vzhledem k teplu to bylo jen místy už docela rozměklé. (Snad kromě poslední jízdy v sobotu po ledu severního svahu Plattenspitze).

Kromě dvou pohodových vrholků Rosskogel (2254m) a Seekarspitze (2350m) se nám povedly 2 pěkné sjezdy a to Plattenspitze (2294) a Seekarschneid (288m). Sjezd SV stěny Gamskarlspitze (2411m) (bezpochyby krásná výzva) nám zůstala na příště …

Celkovou situaci možno prohlédnout na přiloženém Topo plánku na němž jsou vyznačeny citované vrcholky i trasy túr.

Obertauren ToPo

Obertauren_topo

Rosskogel (2254m)

EXPPoznámky
150vmSKI-1.2
460vm
Ebez expoziceUváděný výškový rozdíl je od horní stanice lanovky Hundskogelbahn, sjezd ke spodní stanici Hundskogelbahn.

Na Rosskogel je možno vystoupit z údolí úbočím Plattenspitze nebo jednodušeji od horní stanice lanovky Hundskogelbahn.  Pokud by se někdo rozhodl pro cestu z údolí nebo od restaurace Edelweisshütte bylo by velmi zajímavé vystoupit úzkým lomeným kuloárem přímo na Plattenspitze. Na pásech by to ale nešlo, chtělo by to sebou asi motyku a bodliny na boty. My jsme volili, jak jinak, procházku od lanovky s výhledem na Plattenspitze a Gamskarlspitze.

Výstup je spíše procházkou na pásech, možno využít k tréningu začátečníků, stejně tak jako sjezd. Je tam spousta variant, které je možno volit podle sněhu, počasí a  nálady.  Cestou jsou krásné výhledy a je to bezva procházka vhodná na obhlídku dalších túr. Je výborný výhled na všechny stravy, vezměte si sebou dalekohled, obhlédnete celou lokalitu Obertaurenu. Když přijedete odpoledne, zvládnete to ještě před večeří!

Seekarspitze (2350m)

EXPPoznámky
160vmSKI-1.3
540vm
FE1Výškový rozdíl je od horní stanice lanovky, sjezd na modrou sjezdovku.

Naprosto pohodová túra, kterou je možné bez problémů zvládnout z údolí nebo se přiblížit s pomocí lanovek a vyrazit od horní stanice lanovky Seekarspitzbahn. Volili jsme druhou možnost a za chvíli nastoupali těch pár metrů traverzem na hřeben. Poslední metry je nutno zdolat krátkým výšvihem po skalním hřebínku bez lyží. Výstup není obtížný ani exponovaný, vše závisí od okamžité situace a počasí. Nahoře je umístěná u kříže vrcholová knížka.

Sjezd je možné realizovat přímo z hřebene, je však nutno počítat s poněkud strmějším sjezdem z hřebínku, který se tváří jako poctivá 40-cítka. Pak už je pohodový. Méně zdatní lyžaři mohou sjet výstupovou trasou. Optimální je pokračovat vlevo širokým žlebem a napojit se modrou sjezdovku níže. Sjezd je velmi pohodový a vhodný i pro začátečníky.

Vše si můžete prohlédnout na přiloženém videu.

Seekarschneid (2288m)

Sjezd jižním žlebem ze sedla

EXPPoznámky
320vmSKI-1.3
320vm
EE1Uváděný výškový rozdíl je od restaurace Hochalm.

Sjezd východní stěny

EXPPoznámky
350vmSKI-2.3
350vm
FE1/E2Uváděný výškový rozdíl je od restaurace Hochalm.

Na Seekarschneidu jsme vyzkoušeli 2 sjezdíky. Ten první jižně orientovaným žlebem je jednodušší. Do sedla jsme nastoupili západním úbočím Seekarspitze, je však možno jít přímo nahoru a pak sjíždět výstupovou trasou. Sjezd je velmi pohodový, vhodný i pro začátečníky. Reliéf je celkem členitý, možno využít i bezpečné strmější části svahu, který je místy až se sklonem 38 stupňů. Tato místa lze však pohodlně objet mírnější částí svahu.

Sjezd východní stěny kopce je na jarním firnu skvělým zážitkem. Dlouhý svah se sklonem 30-38 stupňů nabízí skvělý zážitek. Je nutné dávat pozor na vyčnívající skalky ve spodní části (závisí na množství sněhu), ale svah není nebezpečný. Je vynikající příležitostí (při dobrých sněhových podmínkách) posunout méně zkušeným lyžařům jejich dovednosti a sebevědomí … lze jen doporučit !  

Plattenspitze (2294)

EXPPoznámky
240vmSKI-3.1
550vm
EE1Uváděný výškový rozdíl je od horní stanice lanovky Hundskogelbahn, sjezd k restaurace Edelweisshütte severní stěnou Plattenspitze.

Sjezdík z Platenspitze byl  nejzajímavějším, který jsme v Obertauren vyzkoušeli. Nástup je stejný jako na Rosskogel, výstup pokračuje přes sedlo po hřebeni až na vrchol kopce se stožárem vysílačem. Trasa je vykreslena v přiloženém videu.

Sjezd je velmi zajímavý, sklon svahu až 40 stupňů a v jednom místě se přejíždí horizont, tak trochu do neznáma … je zapotřebí však být obezřetný. Při tvrdém povrhu by byl pád nepříjemným až nebezpečným zážitkem. Dobrý test na sjezd vedlejšího vrcholu Gamskarlspitze, který má stejný sklon, ale vyšší exponovanost díky vyčnívajícím kamenům a skalám i náročnější výstup k vrcholu … na ten se budeme těšit někdy příště.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..